21.5.07

Bila orang perempuan tengah “bekerja”, orang lelaki pun mula la buat-buat “kerja”…

Cerita “BOCOR”

Aku pernah menonton sebuah filem independent ( Filem Inggeris)

*Filem Independent ini membawa maksud :
1) Filem yang bukan bersifat komersial atau bukan filem yang membawa arus perdana seperti filem komersial yang lain.
2) Dengan itu filem jenis ni tidak memasuki pawagam untuk tayangan perdana.
3) Biasanya tidak memerlukan budget yang besar
4) Tidak menggunakan khidmat pelakon hebat kelas A
5) dicipta atas projek sendiri pengarahnya untuk tujuan berekperimentasi, melontarkan kritikan, memasuki pertandingan filem antarabangsa-khasnya untuk filem filem yang bersifat genre sebegini.

Agak-agak aku menontonnya setahun yang lalu,
bukan filem yang baru waktu tu,
tetapi aku dah lupa nama dan tajuk filem tersebut sebab sebenarnya aku pinjam dari rakanku.

Temanya tentang konflik diri seseorang lelaki. Plot Ceritanya agak mudah :
Seorang lelaki (aku lupa nama wataknya) mengalami konflik diri, kemurungan, depression, sedih dan kecewa akibat putus hubungan dengan perempun yang dicintainya selama ini.- Simple, habis kisah tu

Lelaki ini menghabiskan masanya dengan mabuk, khayal 24 jam sehingga dia merasakan hidupnya tidak lagi berguna.- Dimana tempatnya selalu ‘menghiburkan’ hati yang duka lara adalah disebuah Pub ditengah Bandar.

Pada satu malam ketika sedang mabuk lelaki ini bertemu pelacur jalanan (cantik!-memiliki kaki panjang dan memiliki payu dara yang agak besar)- juga aku lupa nama wataknya dalam filem ini..

dan semenjak dari situ mulalah mereka berkenalan, segala masalah yang dialami oleh lelaki ini diceritakan kepada wanita itu……

Hubungan mereka kemudiannya menjadi makin hari-makin mesra, intim, sehingga berlanjutan dibilik tidur perempuan tersebut- biasa la orang putih….

Isu yang menarik dalam cerita ni macam ni…..(BACA YE!)

Dalam satu babak menunjukkan wanita itu (yang memegang pelacur tersebut) sedang ‘period’ atau dengan bahasa isu panas dewan parlimen ketika ini – “BOCOR”

So, Ini kenyataan dialog yang dituturkan oleh wanita itu setelah aku mengalih- bahasakannya:

-“ Orang lelaki sama sekali tidak akan berani ‘menyentuh’ orang perempuan yang didatangi haid. Darah kotor ini menjadi ‘ketakutan’ orang lelaki yang mungkin boleh mengakibatkan jangkitan atau penyebab kepada penyakit yang berkaitan. Benda yang paling ditakuti oleh orang lelaki terhadap seseorang perempuan adalah ‘darah’ ini.”

Mugkin rasa agak tercabar dengan kenyataan itu, lelaki tersebut dengan rakus ‘membelasah’ wanita itu tanpa rasa ragu-ragu juga tanpa ada sebarang ‘protection” untuk melindungi ‘adik’nya. Setelah sudah, wanita itu berkata kepada lelaki tersebut :

“kaulah lelaki yang paling berani yang pernah aku jumpa..”- Wanita itu tersenyum tanda merasai puas lalu tidur…

*note (DANGEROUS WARNING) – Orang lelaki jangan sesekali buat, agama dah melarang kita buat benda ni…bahaya..biarlah kita dianggap sebagi penakut, asalkan keturunan jadi baik-baik

Berbalik pada reality kita di Malaysia ketika ini, Isu “bocor” mendapat perhatian yang meluas baik dalam TV mahupun surat-surat khabar.. Kenyataan yang dibuat oleh orang lelaki bunyinya seperti ini:

“Mana ada bocor? Batu Gajah pun bocor tiap-tiap bulan juga”- The Star, Muka Depan, Sabtu, 19 May 2007 oleh Jane Ritikos.

“Batu Gajah” merujuk kepada Ahli Parlimen Wanita Batu Gajah – Ms. Fong Po Kuan.

HAH! Apa lagi.. bising ler orang-orang perempuan yang berkenaan……sehingga menyebabkan kekecohan yang kita sedia maklum dan kenyataan mohon maaf dituntut kepada mereka yang menggunakan perkataan ‘bocor’ yang dianggap menimbulkan aib kepada orang perempuan….

Akhir cerita orang lelaki pun minta maaf la kat orang perempuan….selesai kes……

Moral of the Story:
Kepada orang lelaki janganlah buat-buat “kerja” bila orang perempuan sedang “bekerja”

Tetapi Orang lelaki faham bila “time” tu orang perempuan “moody” dan sensitif sikit, bukan orang lelaki nak jadi kurang sopan jauh sekali kurang ajar TETAPI cuma nak bergurau ‘nakal’ gitu-gitu jer..

TAMMAT

20 comments:

azzam bellamy said...

yeap..org lelaki mmg nakal..tp nakal lelaki tulen mmahami dn mgambil berat kt pasangannya.

org lelaki yg 'belasah' prmpuan tnpa megikut waktu tu bukn lelaki namanya..itu lelaki 'sopan' atau dlm erti kata lain lelaki sundal.

so..zul..gua tau lu seorg lelaki tulen sama mcm gua dn sama2 la kita jaga pasangan kita nnti..(kalau ada).

bzbzbzbzbzbz..10 mnts break..bzbzbzbz...

Ayaq masak said...

Hehehe. :P

achik said...

err saya penah baca kat satu sumber ni (lupa), khunsa tu jadi sbb 'bersama' masa 'tu'.. huhu.. xtau la betul ke tak.. isk..

pB said...

Baru faham kenapa isu bocor ini diperbesar besarkan ....

Kdg kdg org lelaki ni asalnya nak bergurau, tapi tak kena tempat. Tu yang mengudang masalah ...

kakLuna said...

isu bocor menjadikan persidangan parlimen sbg filem indie yang box office :)

Futsalbabe said...

oo you mean indie film ke?? ada jugak masuk wayang tapi kena alert sebab promosi dia tak gempak mcm commercial film.

ehehe pandai ko relate eh

tapi aku period, tak moody, tapi

1)....................
(ni tak payahla tau)
2) aku kuat makan daging rusa

sekian

Babeyangbusy'bekerja'

tintaHati said...

ooo betoi ka apa yg achik ckp tu? mgkn patut buat kajian kot. sapa bhn eksperimen?

zul kapan said...

haa...tu la engko achik, bahaya cakap main sebut je, tengok dah ada orang question...hahahaha
aku tak tau, cube ko cari hujah & fakta yang bleh support statement ko tu kat tintahati....

kepada azzam bellamy aku tunggu nasik ayam yang ko janjikan.. hehehe janji musti ditepati sebab kalau tak ko munafik plak nanti hehehehe..

ayaq masak suka senyum jer...gaji dah naik ye tak?

Pb plak kata orang lelaki gurau tak kena pada tempat- memang btul pun, silap ari bulan org lelaki tu dapat pelempang free, ye tak? hehehe

fulsalbabe suka makan daging rusa? wah..tal lani dah ramai orang ternak rusa, jadi senang nak dapat hehehe kan? jom layan indie film kat mid valley, festival film perancis skarang ni...

achik said...

keterlupaan la sumbernya maka x dpt la nak bg hujah2nya.. err kalau sumber tu tipu maka tipu la aku.. huhuhu ;p

Cik Kema said...

zul... ending cerita indipenden tu mcm mana daaa?

Ayaq masak said...

Bang saye tak keje lagi bang. :)

zul kapan said...

Ending citer tu lelaki & pompuan tu kawin, benefit utk kedua dua belah pihak, pompuan tu dah ada orang jaga, pencen jadi pelacur dan lelaki tu pun menjadi suami yang lebih memahami seorang hati seorang wanita, tamat citer.....begitulah adanya...

nUr@dDeEn said...

ahak,ahak,ahak..

Ya, keterlanjuran boleh menyebabkan kebocoran. Er.. maksud aku.. contohlah.. "Cikgu Zul begitu semangat bercerita pasal exam sehingga terlanjur cakap menyebabkan soalan akhir tahun bocor." Itu baru soalan akhir tahun. Belum soalan pmr,spm,stp dan juga soalan waktu ujian kenaikan pangkat. Susahkan kalau dah bocor? Alah, macam kat parlimen tuh, dia tuh pun terlanjur cakap jugak sampai terbocor ... erk..!

Masy said...

isk isk isk~

Alex Lacey said...

haaaa...isu bocor lagi yer...
anyway, tang khunsa tu akak tak tau....tapi yg akak tau, kalau balun pasangan masa tengah bocor, ditakdirkan pulak dpt baby, baby tu ada tanda hitam kat muka...
wallahualam...

Cik Kema said...

yer... yer... hapdet hapdet ;)

Nazri said...

Oit! Ada blog tak kasi tau!

azzam bellamy said...

huh..

Ayaq masak said...

Hapdet2

jonospocong said...

Haru!